Emberi jogi oktatás az iskolában – mi értelme?

A TASZ-hoz évente legalább 50 fogyatékos személy fordul segítségért. Mindannyian azért keresnek minket, mert fogyatékosságuk miatt valamilyen jogsérelem érte őket. A legtöbben gondnokság alatt vannak, és elzárva élnek valamelyik magyarországi intézetben. Sokak számára elképzelhetetlen korlátozások mellett. Képzeljük el egy pillanatra, ha mi kerülnénk ilyen helyzetbe! Ha a tartózkodásunkra kijelölt intézetet nem hagyhatnánk el, látogatót nem fogadhatnánk bármikor, személyes tárgyaink felett sem rendelkezhetnénk. Nem lehetnénk abba és akkor szerelmesek, akibe és amikor szeretnénk, és csak akkor lehetnénk együtt a szerelmükkel, ha az ápolók és az igazgató ezt megengednék nekünk.

Vannak, akiket azért helyeztek gondnokság alá, hogy fogyatékossági támogatást vagy ápolási díjat igényeljenek számukra. Ezzel a fogyatékos személy elvesztette jogát arra, hogy döntéseket hozzon az életéről, és a család is nagyon bánja a dolgot, mert azóta – ahogyan egyszer az egyik édesanyja fogalmazott -– a gyámhivatal “beköltözött az életükbe”. Vannak, akiket bántalmaznak, mert fogyatékosságuk miatt nem tudnak védekezni, és vannak, akiktől elveszik választójogukat, és nem szavazhatnak.

Ilyen életet képzeljen el az, aki azt szeretné átérezni, kiken próbálunk segíteni. Mikor megérkeznek hozzánk, már túlestek ezeken a dolgokon, és az egyetlen, amit tehetünk, hogy segítünk kikerülni szorult helyzetükből, hogy visszaszerezzék elvesztett jogaikat. Ez szinte minden esetben hosszas és fáradtságos munkát igényel az összes fél részéről. A cselekvőképesség visszaszerzése legalább egy-két év pereskedés, de a bántalmazást, az intézeti elzárást vagy a családalapítás lehetetlenné tételét már nem lehet meg nem történtté tenni.

Ha ők gyermekkorukban tanultak volna arról, hogyan védjék meg magukat, talán nem lennének ma az ügyfeleink, vagy hamarabb érkeztek volna hozzánk.

Ha valaki tudja, mit kell tennie akkor, ha bántalmazták, és megteszi a szükséges lépéseket, akkor legközelebb sokkal kisebb eséllyel válik ismét áldozattá.

A szülőknek ugyanígy szükségük van információkra. Az intézeti elhelyezésről, a gondnokságról nagyon sokan nem rendelkeznek pontos tudással. Ha az államkincstárban az ügyintéző azt mondja, hogy csak akkor folyósítják a támogatást, ha “rendezték a gyerek jogi helyzetét” (vagyis gondnokság alá helyezték), akkor ezt sok szülő tudomásul veszi, megindítja az eljárást, és mire észbe kap, hogy ez neki nem annyira jó, addigra már késő. Pedig semmilyen jogszabály erre nem kötelezi őt, és a gondnokság alá helyezés sok esetben hátrányt okoz neki és családjának. És egy sor kérdés felmerül még a fogyatékos gyermeket nevelő szülőkben: mit tehetek, ha családot akar alapítani a gyerekem? Mit tegyek, ha bántják az intézetben vagy a lakóotthonban? Mit tehetek azért, hogy biztonságban legyen, ha én már nem leszek?

Ezek sok család számára a legfontosabb kérdések, amiről legtöbbször csak informálisan szerezhetnek információt. Ezen szeretnénk mostani kampányunkban változtatni.

Ezért indítottuk útnak a szülői értekezleteket és ezért készítettük egy Magyarországon egyedülálló kártyajátékot a Csillagház Általános Iskolával közösen.