Színpadon és online a MONDO

 

A TASZ Csodálatos Zoli robot címmel, egy üzleti és társadalmi projekteket támogató csapattal színpadra viszi a MONDO-t. Az előadás alapja a fogyatékos gyerekek számára készült kártya, amelyet a szervezet a Csillagház Általános Iskolával közösen azért alkotott meg, hogy minél többen ismerjék meg közérthetően a gyerekek jogait. A decemberi bemutatót követően a cél egy országos turné elindítása. A MONDO az év végén a BOOKR Kids Mesetárába is bekerül.

Zoli robot csodálatos, mindössze egy hibája” van: nem működik rendesen a beszédchipje — és ez bizony probléma például egy Star Wars castingon. Főhősünk, aki sok viszontagság árán, jó és rossz, szép és nehéz helyzeteket átélve végül megtalálja barátait, társát és helyét a világban, elmeséli történetét a gyerekeknek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Gosztonyi Csaba és Végh Zsolt vezetésével, nemrég létrejött, CuLTR Productions nevű üzleti és társadalmi célú kulturális projekteket támogató csapattal közösen viszi színre a MONDO-t 2016 decemberében. Az előadás egyaránt szól fogyatékos és ép gyerekeknek, sőt, ez a koncepció alapja: egy nagy, közös, interaktív játék a tíz éven felüli korosztálynak. A cél kettős: az együttes időtöltés segíti a gyerekek empátiájának erősítését és egymás elfogadását, miközben a történet megismerteti a közönséggel az őket illető alapvető jogokat. A Csodálatos Zoli robot című előadás rendezője Végh Zsolt (Aranyélet 2), főszereplője pedig Kálmánchelyi Zoltán szín- és pantomimművész (uristen@menny.hu). Az előadással a TASZ a tervek szerint 2017-ben turnéra indul; a cél az, hogy a darabbal vidéken is számos színházban, művelődési központban vagy akár iskolai tornateremben találkozhas­sanak az érdeklődők.  

A bemutató időpontja: 2016. december 19., 12.00, helyszíne: Gödör Klub (1061 Budapest, Király utca 8-10.) Az előadás regisztrációhoz kötött, sajtónyilvános és ingyenes.

Az előadás alapja a MONDO nevű kártyajáték, amelyet a TASZ a Csillagház Általános Iskolával közösen fejlesztett ki, elsősorban azért, hogy a fizikai és lelki bántalmazásnak kiszolgáltatottabb fogyatékos emberek felismerjék, ha jogaikat korlátozzák. A tíz témát feldolgozó, eredetileg papíralapú játék abban segít, hogy a gyerekek már az iskolában megtanulják a jogaikat, hogy aztán felnőttként képesek legyenek magukat megvédeni. Bár a MONDO sérült tanulók számára készült, a játék minden tíz év feletti gyereknek fontos tanulási segédeszköz! A MONDO kártyát Hitka Viktória kedves karakterei illusztrálják.

A színdarab debütálásával egyidőben a MONDO a BOOKR Kids online Mesetárába is bekerül, hogy onnan ingyen letölthesse bárki a színdarabra épülő interaktív animációt. A BOOKR Kids egy könyvesboltnyi mesét kínál egy applikációba rejtve. Ahogy minden BOOKR Kids mese gazdagon illusztrált, a MONDO is, és tele lesz izgalmas meglepetésekkel, fejlesztő feladatokkal, hogy a gyerekek játékos formában ismerjék meg a jogaikat. A BOOKR Kids alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból.

A különféle területekről érkező partnereket összefogó kezdeményezés alapvető célja, hogy a TASZ-nál megrendelhető kártyajátékot minél több, fogyatékos gyermekeket oktató-nevelő intézmény beemelje tanítási segédeszközei közé. A MONDO azonban nem csak nekik hasznos: a TASZ azt szeretné, ha a játékot a pedagógusok és szülők szélesebb köre is megismerné, hogy minél többen kapjanak információt már gyerekkorban a saját jogaikról. Azért, hogy a MONDO valóban jól használható tanítási segédanyag legyen, a TASZ a Csillagház Általános Iskolával együtt pedagógusoknak és szülőknek szóló segédanyagot is összeállított.

 

„A MONDO-­t azért hoztuk létre, mert azt tapasztaltuk, hogy a fogyatékos emberek sokszor nincse­nek tisztában a jogaikkal, ez pedig megakadályozza őket abban, hogy kiálljanak magukért” — mondja Kapronczay Stefá­nia, a TASZ ügyvezető igazgató­ja. — “Ha egy gye­rek nem tanulja meg, hogy őt nem lehet bántani, nem lehet bezárni, vagy hogy joga van segítséget kér­ni, akkor felnőtt korában sem lesz képes megvédeni magát. A jogsértés a megalázottság érzetében jelentke­zik, a MONDO pedig eszközt ad ennek a kifejezésére és önmagunk megvédésére.”

 

Nemcsak a gyakorlatban dolgozó gyógypedagógusok eszköze lehet a jogvédő játék, hanem a szülők számára is támpontokat nyújthat a nevelés során — mondja Juhász-Vass Tímea, Csillagház Általános Iskola intézményvezető-helyettese. — “Az elmúlt időszakban a gondolkodás a MONDO-ról, a résztvevők kollektív munkája rávilágított arra is, hogy mennyire fontos az együttműködés a gyógypedagógia szereplői és a társadalom többi résztvevője (például a civil szervezetek, az ép gyermekek szülei és a pedagógusok) között; csak együtt, közös felelősséggel és munkával gondoskodhatunk a felnövekvő generációról.”

Színészként és a MONDO esetében rendezőként is fontosnak tartom, hogy a többségi társadalom számára kevésbé szem előtt lévő kérdésekkel foglalkozzak. Hiszek abban, hogy a jogtudatos élet lehetőségét mindenkinek meg kell adni és a szemléletformálást már gyermekkorban el kell kezdeni.” — mondja Végh Zsolt, aki kommunikációs szakember társával azért hozta létre kulturális projekteket támogató produkciós vállalkozását, hogy segítse a MONDO-hoz hasonló értékes kezdeményezéseket abban, hogy azok minél szélesebb körben ismertek és elfogadottak legyenek.

 

A MONDO szlogenje: “Képes vagy megvédeni magad!”

További információ:

mondo.tasz.hu
mondo@tasz.hu

Kapronczay Stefánia, TASZ ügyvezető igazgató

+36 70 310 0771

kapronczay@tasz.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone